Mijn 's-Gravenland door Ard Bakker burgerraadslid ChristenUnie

Toen wij in 2002 vanuit ons appartement in Rotterdam op zoek waren naar een huis met een tuin kwamen we in ’s-Gravenland terecht. We vielen eigenlijk meteen voor de prettige sfeer die deze wijk oproept: veel ruimte, goede huizen en mooi opgesierd met de muziekinstrumenten op de rotondes. Inmiddels woon ik hier al bijna 15 jaar en door de recente ophoging ligt de wijk er nog steeds nagelnieuw bij. Wel vind ik dat de gemeente afgelopen zomer de brandnetelplaag teveel op zijn beloop heeft gelaten en daarover hebben we dus ook aan de bel getrokken op het gemeentehuis.

’s-Gravenland is voor mij de wijk waar mijn drie kinderen zijn opgegroeid. Toen we hier kwamen wonen was het een ontzettend kinderrijke buurt. Mijn schoonvader kwam in Rijckehove wonen. Zo was mantelzorg goed te combineren, toen onze kinderen nog klein waren. Nu de jeugd een stukje ouder wordt, zie je minder mensen op straat. Dat vind ik wel jammer. Het is mooi om te zien dat de wijk met inspanning van velen de jeugdoverlast nagenoeg volledig heeft opgelost. De jeugd zelf en ook de vrijwilligers van buurtpreventie verdienen daarvoor een grote pluim.

’s-Gravenland is een echte woonwijk: de meeste buurtgenoten ontmoet ik eigenlijk buiten de wijk. Het sportpark van VV Capelle is zo’n plek waar ik de ’s-Gravenlander tegenkom. Veel kinderen sporten daar jarenlang, dus je leert elkaar goed kennen. Dat is voor mij belangrijk, hierdoor voel je je thuis. Ik hoop dan ook dat mensen ruimte blijven vinden voor vrijwilligerswerk, bij welke club of vereniging dan ook. Ook in de kerk waar we actief zijn, komen veel mensen uit ’s-Gravenland. Naar aanleiding daarvan was ik jarenlang betrokken bij het organiseren van samenkomsten in het winkelcentrum aan de Puccinipassage. We noemen onszelf Open Kring ’s-Gravenland. Omdat er geen kerk in de wijk is, willen we toch gelegenheid geven voor ontmoeting. Als mensen behoefte hebben aan praktische hulp of samen willen zoeken naar zingeving, is met Pasen weer een bijeenkomst gepland om elkaar als wijk te ontmoeten.

Juist daarom vind ik het jammer dat het wijkcentrum is verplaatst naar een onmogelijke plek. Ook de bibliotheek is daardoor niet meer centraal bij de winkels. Onder het mom van geldgebrek zijn mijns inziens verkeerde keuzes gemaakt. Behoud van het wijkcentrum aan de Puccinistraat was een druppel op de gloeiende plaat, vergeleken met de vele miljoenen die het nieuwe zwembad mag gaan kosten. En ik ben bang dat de kinderen uit ’s-Gravenland in de zomer nog steeds naar Krimpen zullen fietsen. Daar is een zwembad met een glijbaan, buitenbad en attracties. Capelle krijgt een vierkante bak met water, dus ik voorspel dat straks beide zwembaden verlies draaien.

Ard Bakker – burgerraadslid ChristenUnie

Email: [email protected]

Twitter: @Ard_Bakker

Facebook: ChristenunieCapelleAanDenIJssel

Bron: Gemeenteraad